Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

torsdag 25 mars 2010

Tal, dans och musik för kvinnligt ledarskap!

Text: Martina Hibell


Flera hundra personer iförda festkläder är samlade för lanseringen av projektet för kvinnligt ledarskap i Kangaré. Hela området är involverat och de högsta lokala politiska ledarna är på plats, för att visa sin uppskattning och sitt stöd. Malisk TV är också på plats. Vår samarbetspartner ASDAP har arbetat i området i många år och är välkända för sina positiva insatser.

Det hela inleds med traditionell dans och musik. För många är den första associationen till Mali musik, och idag bjöds jag på härliga exempel. Den rödbruna sanden yrde. Tre män stod för trumspelet men det var kvinnorna som sjöng och dansade, och det var flera fascinerande uppträdanden med smidiga och rytmiska rörelser där dans och musik blev ett.

Flera olika talare bjöds upp för att inviga projektet, och ett flertal mikrofoner stacks fram. Även jag fick oförberedd hålla ett tal och lyckades nog med hjälp av tolk uttrycka min uppskattning för alla inblandade i projektet. Ofta riktas mycket tacksamhet till oss som finansiärer, men vi måste alltid uppmärksamma att det är deltagarna själva som står för innehållet och effekterna. Vi finns till för att möjliggöra de viljor som finns och de initiativ som tas på plats. Ett utvecklingsprojekt är aldrig mer än dess aktörer. Det kanske låter självklart, men det glöms ofta bort när alla tacktal hålls.

I projektet arbetar vi direkt med 33 kvinnliga ledare som representerar elva olika kvinnoföreningar. Alla 33 ledare var här idag och deltog i firandet. Så här långt i projektet, som startades i januari i år, har ett flertal kurser hållits inom ledarskap, hälsa, familjeplanering, lokal politik och entreprenörskap. Deltagandet har varit hundra procent vilket är mycket sällsynt och visar på den stora viljan och drivkraften hos deltagarna. I morgon ska jag träffa några av de kvinnliga ledarna för att utvärdera aktiviteterna så här långt.


Jag är verkligen stolt över att få vara en del av det här projektet!

Inga kommentarer: