Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

fredag 26 mars 2010

På ChildFund Gambias huvudkontor

Av: Karin Wikström

Jag känner igen mig när vi närmar oss huvudkontoret, det ligger på en bred och kraftigt trafikerad gata i området Kanifing utanför huvudstaden Banjul. Chauffören John beklagar sig över trafiken, mest taxibilarna, som han säger orsakar många bilolyckor.

Men allt är inte precis som förut. Huset har fått gröna detaljer och på taket sitter en skylt som det står ”ChildFund Gambia” på. Sedan jag var här sist har organisationen, precis som många andra av de organisationer vi samarbetar med, bytt namn från ”Christian Children's Fund” till ”ChildFund”. Eustace Castell, som är chef för organisationen säger att det känns bra att ha bytt namnet. Han menar att det inte reflekterat sättet som de arbetar på – religion har ju inget med arbetet att göra – och att det har varit svårt att förklara det för människor så länge de hette Christian Children's Fund.

Eustace, och utbildningsspecialisten Famara Tabally, berättar att brevväxlingsprojektet Post pals har en positiv effekt på skolorna som deltar. Barnen tycker att det är roligt att skriva till jämnåriga och att få lära sig mer om Sverige. Lärarna i sin tur har stor hjälp av lektionsplanerna som finns som stöd för brevskrivandet. De gambianska skolorna har inte mycket böcker eller annat som stöd för lärarna, så de är väldigt glada över det material de fått i form av uppblåsbara jordglobar, böcker och lektionsplaner för olika ämnen.

Nästa vecka ska jag bland annat få träffa personalen på det regionala utbildningsministeriet. Samarbetet med dem är också en förutsättning för att Post pals ska fungera. Den gambianska läroplanen är väldigt exakt uträknad och det innebär att det inte finns tid att göra brevväxlingsuppgifterna på lektionstid. Som tur är tycker barnen att brevskrivningen är så rolig att de gärna kommer till skolan på en lördagförmiddag för att skriva brev till sin svenska vänklass!

Inga kommentarer: