Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

onsdag 3 mars 2010

I Kafue är var femte vuxen hiv-positiv

Av: Cecilia Schön

Idag har vi träffat Astrid som ansvarar för ett fadderprojekt i byn Kafue som ligger söder om Lusaka. Hon berättade om arbetet i projektet som innefattar insatser inom hälsa, skola och försörjning.

Inom hälsoområdet arbetar fadderprojektet framför allt med att försöka hindra spridningen av hiv/aids. Här uppskattar man att var femte vuxen är hiv-positiv – men också många barn. Vi träffar ett av dem, Arthur som är 15 år.

Arthur visar sin minnesbok för oss. Där berättar han i text och bild om sitt liv. Om hur det var när han var liten och hur det är nu. En viktig dag i hans liv var när hans styvfar accepterade honom och hans syskon. En annan avgörande dag i hans liv var när han fick veta att han (liksom sin mamma) var hiv-positiv. Senare förlorade han hörseln på en örat.



Men med hjälp av bromsmediciner två gånger om dagen (kl. 7 och 19) mår Arthur just nu bra och han har stora planer för framtiden. Han hoppas på att bli pilot för British Airways eller ännu hellre astronaut!

Senare på kvällen träffar vi en aidsexpert som arbetar för SIDA här i Lusaka, Kristina Ramstedt. Hon berättar att bromsmedicinerna är gratis i landet, men att det inte finns så många varianter att tillgå. Så att när man blir immun mot en sort finns kanske ytterligare en annan sort att tillgå. I Sverige finns hittills fyra till fem varianter. För Arthurs skull hoppas jag att det snart ska finans fler och bättre bromsmediciner även i Zambia.

Inga kommentarer: