Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

tisdag 30 mars 2010

Eleverna i Lamin Daranka-skolan vet att deras svenska brevkompisar åker skidor ibland

Av: Karin Wikstrom

Idag har jag besökt Lamin Daranka-skolan som deltar i brevväxlingsprojektet Post Pals. Skolan ligger någon timma med bil från Banjul, i ett samhälle som består av envåningshus byggda i lera och murbruk. De flesta hus har plåttak, men några har rejäla tegelpannor. Här försörjer sig de flesta familjer på ett litet jordbruk under regnsäsongen. Då kan de odla majs, cous, sötpotatis, ris, aubergine och mycket annat. Nu är det snart slut på den torra säsongen. Det har inte regnat sedan oktober och det är väldigt torrt. Bara ogräset och de stora lummiga mangoträden verkar växa. Mangofrukterna kommer snart att vara mogna. Chauffören John säger att om ett barn kommer hem och klagar över magont så är det allt som oftast för att han eller hon varit hungrig och ätit omogen mango…

I Lamin Daranka-skola, som är en låg- och mellanstadieskola, går 1154 elever. För att få plats går eleverna i skolan antingen på för- eller eftermiddagen. Mr Tabally, som är utbildningsexpert på ChildFund Gambia, säger att det är en av de bästa skolorna de arbetar med. På utsidan är skillnaden mellan den här skolan, och andra skolor jag sett, inte så stor. Inte heller har de mer skolmaterial eller böcker. Men klassrummen är fyllda med affischer som lärarna och barnen själva ritat, och lärarna är mycket engagerade. Det råder en mycket trevlig stämning på skolan.

En flicka som heter Kujati, och går i 6an, säger att de sett på bilderna i breven att barnen i Sverige åker skidor. De har också sett bilder på fyrverkerier och julgranar.

Breven från de svenska klasserna sitter på väggen i ett eget litet rum ”Post-pals center” står det på dörren brevid en liten svensk flagga. Dörren står öppen under skoldagarna så att alla barn på skolan kan titta på bilderna och läsa breven.

Själva utbytet bygger på skoluppgifter som sätter upp vissa ramar och är stöd för läraren, men det som är så fantastiskt med Post Pals är att barnen själva får välja precis vad de vill berätta om för sina kompisar lång borta i Sverige eller Gambia (eller något av de fem andra länder som deltar). Att de själva får tänka efter hur de ska beskriva sin vardag för någon som bor i en helt annan miljö. Av de exempel som jag ser på väggen i Lamin Daranka-skolan har barnen i Sverige valt att dela med sig av allt från sina favoritsporter (och att Björn Melin är en Hockeyspelare i HV71), till att Turning Torso är en jättehög byggnad i södra Sverige (och att den har 5 hissar). Säkerligen inget som hade skrivits med i en lärobok om Sverige, men sådant som barn i Sverige tyckte var viktigt just för dem!

Inga kommentarer: