Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

torsdag 25 mars 2010

Långa diskussioner om malariaprojektet

Text: Martina Hibell

Efter en relativt behaglig resa befinner jag mig nu åter i Bamako, Malis huvudstad. De bekanta kryddiga dofterna blandas med avgaser från de hårt trafikerade vägarna. Den varma luften ligger tung och påminner om känslan av förrummet till en bastu. Trots ett tjockt täcke av moln är det så ljust att det är näst intill omöjligt att titta upp mot himlen.

Den första arbetsdagen har jag spenderat med långa diskussioner om malariaprojektet för att se hur arbetet går, samt hur vi kan göra insatserna ännu bättre. Vi är flera organisationer som arbetar med malariaprevention i området Sélingué, men vi har alla fokus på olika delar som alla är viktiga för att minska malaria. Barnfonden jobbar framför allt med beteendeförändring för att folk ska sova under myggnät, hålla rent omkring sig, och söka kvalificerad läkarvård när så behövs. Barnfonden jobbar även med att dela ut myggnät till barn under fem år och gravida kvinnor, och ger medicin för att första stadiet av behandling för allvarlig malaria. Under resten av 2010 kommer vi att satsa extra mycket på att sprida information och bidra till beteendeförändring eftersom vi ser ett stort behov av det, och eftersom det är där vi ser vår styrka.

För att åstadkomma beteendeförändring använder vi oss av lika typer av medier, däribland lokalt inspelade radiomeddelanden och videovisningar som informerar om hur man skyddar sig och sina barn mot malaria. Tidigt i morgon bitti reser vi till Sélingué för att vara med på en videoprojektion som hålls på en skola. Det ska bli spännande att se hur de har valt att visa budskapet, samt hur barnen tar emot det.

Inga kommentarer: