Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

tisdag 29 mars 2011

Hemma igen!

Av: Ulrika Wedin

Nu är jag tillbaka på kontoret i Malmö. Det har varit en spännande och intressant resa med många nya lärdomar och erfarenheter.

Under min sista dag i Mali (i fredags) fick jag möjlighet att prata med Aminata Samaké som är chef för fadderserviceavdelningen vid landskontoret i Bamako. Hon berättar att skolgång för barnen är en av fadderprojektens största utmaningar.

”Dels är det svårt att få kvalificerade lärare till landsbygden och dels är det svårt att få föräldrarna att stötta barnen tillräckligt. De är själva analfabeter och ser inte alltid värdet i utbildning”, säger Aminata.

Det leder till att många barn inte klarar de nationella proven, som avgör om de får gå vidare till nästa klass, och därför tvingas gå om samma årskurs.

”Du kan tänka dig så ledsamt det känns för barnet. Och många faddrar hör också av sig och undrar. Skolan är det allra viktigaste och därför måste vi arbeta ännu mer för att få lärare till landsbygden och för att få föräldrarna att stötta och hjälpa barnen.”, säger Aminata.

Brist på kvalificerade lärare är ett utbrett problem på den afrikanska landsbygden och förändring tar tid. Antalet barn som går i skolan ökar allt mer och det är glädjande. Men det är också viktigt att se till kvaliteten på undervisningen. Därför brukar vi prata om att skapa barnvänliga skolor. Det handlar om allt från en hälsosam och stimulerande inlärningsmiljö till att utbilda lärarna i metoder som låter barnen själva vara delaktiga i undervisningen.

Men nu är det dags att sätta sig vid skrivbordet och jobba vidare med allt material som samlats in. När rapporten från utvärderingen av malariaprojektet är klar kommer vi att skriva mer om det så håll utkik på Barnfondens facebooksida för att se när rapporten är klar!

Inga kommentarer: