Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

lördag 7 mars 2009

Underneath the mangotree

Av Martina Hibell
Under ett gigantiskt mangoträd, i skydd av skuggan från den väldiga trädkronan, sitter en grupp kvinnor och män redo att lära. De är några av deltagarna i den kurs som bedrivs inom textil i området Keleya i södra Mali. Många olika teman ska behandlas och totalt är gruppen indelad i tre lika stora grupper om cirka tio personer. Inomhus håller de på med broderi, maskinsömnad och design. Här ute är det färgning som står på schemat. Det är andra lektionen och dagens uppgift är att få fram fyra nyanser av gult.

I kursen ingår även att lära sig vad som efterfrågas på marknaden, samt olika säljtekniker. Det är många delar som ska falla på plats för att man själv ska kunna rita, tillverka och sälja egna produkter. Om cirka ett och ett halvt år ska eleverna vara klara, och förhoppningen är att de då också ska kunna dela med sig av sina kunskaper till andra intresserade.

Det här är en typ av inkomstskapande projekt som bedrivs inom fadderprojekten, och det är en otroligt viktig del i Barnfondens arbete. Föräldrarna ges en extra möjlighet att få mat till familjen, men det ger också de unga något att sträva efter och se fram emot. Att skapa möjligheter och stötta människor att våga tro på sin egen förmåga är bland det bästa man kan göra.

I morgon är det internationella kvinnodagen och jag ska få vara med på lite olika manifestationer och festligheter under hela dagen. Jag har redan blivit varnad för att jag ”kommer att vara trött på söndag kväll, och ha ont i kroppen på måndag av all dans”. Jag väntar med spänning...

Inga kommentarer: