Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

tisdag 27 januari 2009

Första mötet med Etiopien

Av Ulrika Wedin
Jag landade i Addis Abeba sent måndag kväll och blev mycket glad över att upptäcka att jag trots att klocka hunnit bli över tolv kunde få tag på injera med watt (en lokal rätt bestånde av ett pannkaksliknande surdegsbröd och grönsakssås).

Efter några timmars sömn blev jag hämtad vid hotellet av CCF Ethiopias landschef Hubert Charles som direkt började berätta om arbetet i Etiopien. Precis som i de andra länderna där Barnfonden stödjer fadderprojekt är fokusområden utbildning, hälsa och försörjning. I dagsläget stödjer CCF nästan 40 000 barn och deras familjer och indirekt nås ännu fler av insatserna.

Väl framme vid landskontoret fick jag tillfälle att träffa programpersonalen, som är experter inom områden som utbildning, ECCD (Early Childhood Care and Development – som fokuserar på barns utveckling och välmående från att de ligger i mammans mage fram tills de börjar skolan), barns säkerhet, försörjning med särskilt fokus på hållbar matproduktion och utveckling av småskaligt företagande. Deras roll är att hjälpa personalen och familjerna vid fadderprojekten att arbeta med insatser inom dessa områden. Det var tydligt att de är mycket engagerade i sitt arbete och inspirerande att höra dem berätta.

Det var särskilt intressant att höra om allt som de uppnått. Till exempel har 78 % av barnen i områden där CCF arbetar tillgång till ECCD-program mot 3% i hela landet. I de flesta områden i Etiopien går fler pojkar än flickor i skolan, men genom att arbeta aktivt för att öka antalet flickor i skolan har man nu uppnått en nästan helt jämn fördelning vid fadderprojekten. Man har också lyckats bra med att göra barn och unga mer involverade genom att arbeta med barn- och ungdomsforum där de själva kan ta upp frågor som är viktiga för dem och prata om hur de tror att en förändring kan nås.

I morgon beger jag mig till fadderprojektet Buee som ligger i Sodo wereda cirka tio mil sydväst om Addis. Där kommer jag att få se mer av det praktiska arbetet, besöka förskolor och skolor, möta personal, föräldrar och barn. Ska bli spännande att höra vad de har att berätta!

Inga kommentarer: