Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

onsdag 27 april 2011

Vad är viktigast för barnen i Rajasthan?

Ännu en lång och fullmatad dag i byarna runt fadderprojektet Alert. Har nästan svårt att komma ihåg allt som hänt, vilket kanske inte är så konstigt eftersom vi varit igång i 14 timmar. Som tur är har jag antecknat massor och tagit en hel del foto (när jag kommer hem och har bättre internetuppkoppling kommer jag lägga upp fler bilder på Barnfondens hemsida).

Jag är glad att vi utnyttjar tiden jag har i Indien maximalt, men lite tufft är det eftersom det dessutom är väldigt varmt. När vi kom tillbaka till Udaipur vid elvatiden i kväll visade termometern på 33,5 grader och under dagen har det nog varit strax över 40 grader.


Det känns fantastiskt att få möta alla människor som lämnar sina vardagsbestyr och kommer för att träffa oss. I dag har jag bland annat intervjuat byvolontärer, tuberkulospatienter och en familj som med stöd av projektet har startat en apelsinodling. Jag har också pratat med projektpersonalen om brevväxling, årsrapporter och gåvor till barnen.

Jag fick även möjlighet att träffa 30 barn och unga i byn Dadiya, som deltagit i en undersökningen och fått ge sin syn på vilka förändringar som behövs för att de och deras familjer ska få det bättre. 17-åriga Deepika och Mamta berättade om problem med barnarbete, tidiga äktenskap och alkoholism. 10-åriga Bheru berättade att han inte tycker om när läraren inte kommer till skolan eller inte lär ut saker på ett bra sätt. Och att han ogillar också när barnen slåss med varandra. Det barnen sagt i undersökningen kommer att användas i planeringen av arbetet under de kommande två åren.



På kvällen åkte vi till byn Majawat där vi bjöds på traditionell mat och sedan fick se uppträde med en grupp kulturarbetare som genom projektet utbildats i hur de kan använda teater, sång och dans för att sprida kunskap till byborna. Uppträdena handlade bland annat om att alla barn, både flickor och pojkar har rätt att gå i skolan, om att kvinnor ska komma till sjukhuset för att föda barn och om hur tuberkulos botas. Det var härligt att se vilken uppslutning det var och hur engagerad publiken, och framför allt barnen, var.

2 kommentarer:

Jan sa...

Av Din blogg framgår att Du är mycket på resande fot. Har Du någonsin funderat på hur mycket bistånd Du kan få för de kostnader som Du belastar verksamheten med för Ditt resande?
Fondens lokala representanter är säkert kompetenta nog att sköta verksamheten!?
Som bidragsgivare känns det fel att pengarna går till Ditt resande.
Vi (familjen) har omdisponret vårt bidragsgivande efter bl.a. skandalerna hos Röda Korset (förre gen.sekr. tjänstebil, ordförandens ohemula löneuttag och den dåliga internkontrollen i form av Donners framfart)och vi tänker fortsätta att kritiskt granska vart våra pengar tar vägen.
MVH
Jan

Barnfonden sa...

Hej Jan!

Du har helt rätt i att våra lokala samarbetspartners är kompetenta nog att sköta verksamheten! Men Barnfonden har ändå ett ansvar för att följa upp hur våra givares bidrag används och hur arbetet fungerar. Representanter för Barnfondens reser därför till några få av de 850 fadderprojekten varje år för att göra stickkontroller, följa upp verksamheten, samla information till faddertidning och nyhetsbrev och för att lära oss om hur arbetet fungerar. Som programchef är det Ulrika Wedin som gör de flesta av dessa resor. Hon gör 3-4 resor per år och nu har två av dessa hamnat nära varandra i planeringen.

Barnfonden överför cirka 85% av bidragen till verksamheten. Du kan läsa om Barnfondens årsredovisning på den här sidan: http://www.barnfonden.se/om_barnfonden/arsredovisning.html

Årsredovisningen för 2010 kommer att finnas på hemsidan i sin helhet om några veckor. Du kan maila till info@barnfonden.se om du vill ha årsredovisningen skickad till dig när trycksaken är färdig.

Hälsningar från Karin Wikström på Barnfonden