Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

tisdag 26 april 2011

I ett fadderprojekt i Rajasthan

Av:Ulrika Wedin

Idag har jag äntligen fått se fadderprojektet Alert i Rajatshan! Resan till fadderprojektet tog en knapp timme genom det bergiga och torra, men mycket vackra landskapet. Först fick jag besöka projektkontoret där personalen berättade om arbetet som görs i byarna och om vad som hänt sedan fadderprojektet startade 2005. Bland annat har barnadödligheten minskat från 4,8 % till 2,6 % och antalet avhopp från skolan minskat från 30 % till mellan 3-5 %, vilket till stor del beror på att antalet elever per lärare minskat från 80 till 40 barn!


Efter lunch besökte vi byn Nal och ett av de lokala resurscenter som ingår i det utbildningsprojekt som Barnfonden stödjer. Resurscentret både fungerar som en plats dit barnen kan komma för att få läxhjälp, läsa böcker och leka, och dit de vuxna kan komma för att läsa tidningar och ta del av information om fadderprojektets arbete.

Ett tjugotal barn mellan 7 och 15 år hade kommit till resurscentret för att träffa mig och de berättade om sina liv, skolan och framtidsdrömmar. Starkast intryck gjorde 14-årige Ganesh, som varje morgon ger sig av hemifrån klockan halv sex för att gå sju kilometer i det bergiga landskapet för att hinna i tid till skolan. På sommarloven arbetar han i en gruva för att tjäna pengar till familjen, men helst skulle han spendera sommarlovet med att läsa de böcker som finns i resurscentrets lilla bibliotek. Han drömmer om att en dag bli lärare.


Trots att situationen för familjerna har förbättrats så är fattigdomen fortfarande utbredd. Många män måste söka sig till Udaipur för att hitta arbete och i familjerna blir det då de äldre syskonen som får se efter sina småsyskon när mammorna i sin tur måste arbeta på fältet. Bebisar kan lämnas med sina 4-5-åringa syskon som naturligtvis inte kan ge dem den tillsyn de behöver. Projektpersonalen menar att det både behövs resurser, kunskap och attitydförändringar, och fadderprojektet arbetar med alla delarna för att nå en förändring.

Uppdatering på min sömnsituation är att jag i natt sov i tolv timmar efter resan när jag knappt fick nån sömn på över ett och ett halvt dygn. Och det var nog tur för även idag har varit en lång och innehållsrik dag. Nu är klockan halv 11 och jag kom nyss tillbaka till hotellet.

Inga kommentarer: