Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

torsdag 28 april 2011

Möte med engagerade volontärer

Av: Ulrika Wedin

I dag har jag träffat volontärer som arbetar med det särskilda utbildningsprojekt i Rajasthan som Barnfonden stöttar. De fadderbidrag som Barnfondens faddrar skickar till fadderprojektet Alert används redan till många förbättringar i skolan, till exempel till att utbilda lärarna och se till att barnen har tillgång till bra utbildningsmaterial. Men behoven är stora i byarna som ligger i avlägsna och bergiga landsbygdsområden och där familjerna lever under mycket fattiga förhållanden.

Ett problem är att föräldrarna, som ofta själva inte har gått i skolan, tycker att barnens arbetskraft behövs hemma och risken är då stor att barnen hoppar av skolan eller bara kommer dit oregelbundet. Därför arbetar sex volontärer under 2011 med att aktivt söka upp familjer där barnen inte går i skolan regelbundet.

”Vi besöker familjerna och pratar om hur viktigt det är att låta barnen gå i skolan, både pojkar och flickor, för att de ska få ett bättre liv. Vi pratar också om varför det inte är bra med tidiga äktenskap och barnarbete. Dessutom uppmuntrar vi föräldrarna att stötta barnen och att skapa en plats i hemmet där barnen kan sitta i lugn och ro och göra sina läxor”, berättar Lallu Ram, som är volontär i byn Nal.


I utbildningsprojektet ingår även flera andra delar som vi berättar mer om på Barnfondens hemsida.

På eftermiddagen hölls ett möte med personal från ChildFund India och personalen vid fadderprojektet Alert där vi diskuterade våra upplevelser och erfarenheter från de senaste tre dagarna. Vi pratade både om allt det positiva vi fått se och om vilka möjligheter som finns för att stärka arbetet i byarna ytterligare.

Efter tre intensiva dagar hos Alert var det sedan dags att ta flyget till New Delhi där jag nu befinner mig. ChildFund Indias landskontor ligger i Bangalore, men i New Delhi finns deras programkontor och det är personalen som arbetar där som jag ska träffa i morgon för att få veta mer om arbetet i Indien. Efter att ha koncentrerat mig på ett enda fadderprojekt ska det blir spännande att också höra mer om verksamheten i Indien i övrigt.

Inga kommentarer: