Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

onsdag 10 november 2010

Fadderprojekten i Mexiko arbetar för barns och kvinnors rättigheter och mot våld i hemmen

Av: Annikki Schaeferdiek

Idag besökte vi fadderprojektet Magdalena Teitipac. Vi fick lyssna på flera presentationer av personal och familjer som deltar i projektet. Vi gick också en tur genom byn. I Magdalena Teitipac tillhör huvuddelen av invånarna ursprungsbefolkningen, en grupp som är oerhört utsatt i Mexico idag. Av Mexicos ca 10 miljoner personer som tillhör ursprungsbefolkningen lever 70% i extrem fattigdom. De allra flesta av dem har inte möjlighet att köpa mat för dagen, och deras barn går bara i begränsad utsträckning i skolan.

Det som vi pratat mest om idag är kvinnornas
ställning och rättigheter, barns rättigheter och om våld i hemmen. Jag var inte medveten om hur stora problemen är, och vi ställde många frågor kring det idag. Kvinnan på bilden heter Margarita och är psykolog. Hon har jobbat i projektet i 5 år, framför allt med att motverka våld i hemmen. Hon berättar om att kvinnorna i många av byarna inte får gå ut själva, inte träffa sina väninnor och att de går med sänkt huvud och blicken i marken när de är ute. En stor andel av dem utsätts för våld i hemmet, vilket också påverkar barnen mycket negativt. Margarita och hennes kolleger arbetar framför allt med:

Kvinnorna – de får hjälp av psykologer, med att träffa andra kvinnor, att utarbeta strategier för hur de bäst hanterar sin svåra situation. Detta stärker kvinnorna och deras gemenskap, och har lett till en något förbättrad situation.

Ungdomar – flera ungdomsgrupper har star
tats där ungdomar (både pojkar och flickor) i åldrarna 12-18 år får lära sig värderingar, mänskliga rättigheter, bygga sin självkänsla och diskutera hur man ska vara mot varandra. På så sätt hoppas Margarita att dessa ungdomar växer upp till ansvarstagande vuxna, som tillvaratar barns och kvinnors rättigheter.

Jag är bedrövad över hur stora problemen är, och hur lång tid och mycket insatser som kommer att behövas för att komma till rätta med dem. Det är samtidigt fantastiskt att träffa dessa starka personer som jobbar för att förbättra villkoren. Ett avslutande exempel som värmde mig ordentligt idag:

I delstaten Oaxaca har det inte funnits några lagar som reglerar barns rättigheter. Genom målmedvetet arbete av Childfund Mexiko i samarbete med ett par andra lokala organisationer, har man lyckats skapa opinion kring detta och fått till stånd att en lag som tillvaratar barns rättigheter har antagits för hela delstaten. Det är ett mycket viktigt steg på vägen, och nu pågår arbetet med att informera föräldrar och lärare om vad lagen innebär.

Vilket långt inlägg, men frågorna är så viktiga, så påtagliga och angelägna att jag helt enkelt måste få dela med mig. Jag avslutar med en bild på några av de unga kvinnor som hjälper till med utbildning av de mindre barnen i projektet. De är entusiastiska och starka, och vågade alla berätta om sina erfarenheter inför hela vår grupp – Starkt!!

Inga kommentarer: