Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

torsdag 3 september 2009

En första kontakt med landsbygden

Av: Karin Bergqvist och Martina Hibell

På skumpande vägar i en sval bil anländer vi till Ta Sous i sydöstra Kambodja. Tack vare de kraftiga skyfallen de senaste dagarna är det förvisso grönt och vackert, men risfälten är näst intill dränkta och många bönder oroade för hur årets skörd ska gå. Runt 95 procent av befolkningen i området är bönder, och den allra viktigaste produkten är just ris, som äts till frukost, lunch och middag. Det är varmt och fuktigt, och trots att det är mulet får man kisa i det starka ljuset. Vart vi än kommer möts vi av leenden och nyfikna blickar.

Vi träffar Chea Yem som är en av ledarna i området, och han visar oss stolt sitt hem. Från utsidan ser själva bostaden mäktig ut där det vilar högt upp på stora cementpålar och mörkt mintgröna väggar. Vi går upp får de höga trappstegen och innanför möts vi ett enda stort och varmt rum, med golv av tunn bambu. Här inne sover Chea Yem med fem av sina barnbarn. Hans fru och yngsta dotter, Teresia, sover i den lilla butiken som familjen har ute på gården.

Teresia är 16 år och ska precis börja i elfte klass, motsvarande tvåan på gymnasiet. Hon har fyra äldre bröder som alla har gift sig flyttat till Phnom Penh där de arbetar i textilfabriker. Varje månad skickar de hem pengar till sina föräldrar och det är tack vare denna extra inkomst Teresia kan gå på gymnasiet.

- Om två år är jag klar och då vill jag flytta till Phnom Penh och läsa på universitet, säger Teresia och fortsätter

- Jag vill jobba på bank och bo nära mina bröder.

Det är väldigt många ungdomar som lämnar området i jakt på arbete. Vissa reser självmant och andra tvingas av sina föräldrar för att hjälpa till att försörja familjen. En del kommer tillbaka efter ett par år och omställningen är inte alltid helt smärtfri. Många reser till Phnom Penh medan andra tar sig över gränsen till Vietnam eller Thailand. Denna typ av migration är ett stort problem i området då många barn och ungdomar dels hoppas av skolan i förtid, och dels utsätts för stora risker när de reser långt och letar efter jobb. ChildFund Australien arbetar för att stärka ungdomar, skapa lokala inkomstmöjligheter och lära dem om vilka risker det medför att resa till huvudstaden.

Imorgon bär det av till Vietnam där ChildFund Australien har arbetat en längre tid. Det ska bli spännande att jämföra utvecklingen och se den utveckling av organisationen som de strävar efter här i Kambodja.

Martina och Karin

Inga kommentarer: