Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

tisdag 1 september 2009

Besök på landskontoret i Kambodja

Av: Karin Bergqvist och Martina Hibell

Högst upp i ett trevåningshus ligger landskontoret för ChildFund Kambodja.

Solen strålar när vi kommer dit och det är mycket varmt.

Här möter oss Bun, administrativ chef på ChildFund Kambodja. Han visar oss runt och presenterar oss för alla på kontoret Förutom Bun jobbar här Sophiep, som är programchef, Singhan som är chef för fadderservice, en faddergrupp på 3 personer, en chaufför, en städerska samt landschefen Carol.

Vi slår oss ner i Carols rum och hon berättar kort om fadderverksamheten. ChildFund arbetar i ett område i sydöstra Kambodja: Svay Rieng. Här finns i dag fyra aktiva fadderprojekt som alla startade i början av 2008.

Svay Rieng är ett mycket fattigt område. Ris är en av produkterna man livnär sig på men det finns inga bevattningssystem och man är helt beroende av regnperioderna. Detta, i kombination med den stora nedläggningen av textilfabriker, har lett till omfattande utflyttning, framför allt till huvudstaden Phnom Penh, Vietnam och Thailand.

Under det första året har området bland annat fått stöd genom att skolor har byggts, latriner har konstruerats, brunnar har byggts och dagisverksamhet har startat upp.

Detta är bara en början men förändringen har börjat:

- Visst är det ett område med många svårigheter och utveckling kommer att ta tid, säger Carol, men vi har skapat bra relationer med de lokala myndigheterna och vi ser att fadderskapen här kommer att göra stor skillnad.

Lagom till att det är dags att gå ut på lunch och magen knorrar hoppar alla till av ett öronbedövande dån som följs av ett skyfall. Himlen har öppnat sig och redan efter ett par minuter är gatan utanför översvämmad. I morgon ska vi bege oss till Svay Rieng, området som skulle behöva detta regn för att få riset att växa.

Vi hör av oss med ytterligare en rapport därifrån när vi nästa gång har tillgång till internet.

Karin och Martina

Inga kommentarer: