Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

fredag 5 december 2008

Besok i slummens fantastiskt kreativa varld

Har nu besökt Nairobi Integrated Project som har sitt kontor i Nairobis slumkvarter. Efter att ha åkt en timme ut från stadens centrum, tillsammans med Anne Waweru som arbetar på projektet, kom vi till slut fram till Marurui, som området heter. Det ar ett väldigt fattigt område i Nairobi och växer något enormt då folk flyttar in till staden i hopp om jobb. Men även om det är fattigt så ser man hela tiden bevis på människans fantastiska kreativitet. Överallt växer det fram affärer, kliniker, fruktplantage, hus, frisörsalonger, och mycket annat. Livet är hårt och man måste överleva. Ett sätt som projektet arbetar för att människorna i samhället ska kunna ta sig ur fattigdomen och bli självförsörjande är genom så kallade mikrolån. Projektet arbetar för att få folk att gå samman i mindre grupper som tillsammans lägger en liten insats varje månad. Då beloppet växer varje månad möjliggör det för ett större lån. Dessa lån går sedan till att starta en affärsrörelse eller annat som kan behövas för att möjliggöra överlevnad för familjen. Projektet arbetar sedan med att utbilda och ge träning till medlemmarna, samt följer upp och stödjer gruppen och verksamheten. För tillfället finns det 45 grupper i området som möts regelbundet och flera människor i området har nu kunnat starta mindre affärer där de säljer frukt och mat, vilket är den vanligaste investeringen – detta då människor ju måste äta som jag fick förklarat för mig. Man kan inte gå fel med en sådan investering! Förhoppningen för 2009 är att det ska finnas 100 grupper och att lite större affärsrörelser ska kunna startas, vilket blir möjligt om fler människor ansluter sig till arrangemanget. Större affärsrorelser ger möjlighet att anställa människor och insatserna i lånegruppen kan även öka.
Jag fick även möjligheten att träffa Lydia Mjuguno som arbetar på projektets gratisklinik the Marurui Health Clinic. Hon är kurator och sjuksköterska, och kallas VCT councellor. Hon testar människor för HIV/Aids och utbildar i dessa frågor. Vem som helst från området kan komma och bli testad, resultaten är konfidensiella och gratis. Jag fick en väldigt genomgående utbildning i HIV/Aids och fick titta på testen vilket var intressant och utbildande. Resultaten kommer redan inom 15 minuter. Om patienten är positiv får han eller hon hjälp med var hon ska vända sig till nästa instans och hur hon ska hantera sin sjukdom samt stöd. Det finns flera stödgrupper i området som arbetar för att visa att man kan leva positivt med sjukdomen s.k. positive living. Om patienten inte har HIV/Aids får han eller hon utbildning i sjukdomen. Lydia har ung. 100 patienter i månaden. På VarldsAids dagen bjöd projektet in akrobater, artister, hade en stor grillfest och samtidigt kunde människorna som kom testa sig, och bara på den dagen fick de 100 människor att testa sig! Genom att veta sin status kan man bättre ta hand om sig själv och ta mediciner i tid som kan hjälpa en att leva ett längre liv. Jag fick en T-shirt med mig hem där det star ”Hiv/Aids - Know your status” som jag nu bär stolt på Nairobis gator.

Inga kommentarer: