Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

måndag 15 december 2008

Att leva med Hiv&aids - det finns en framtid!

Nu har jag besökt Kerwa Family Project som ligger lite norr om Nairobi, och innefattar de som bor i staden Kikuyo och i områdena runtomkring. Jag fick verkligen ett välbemött mottagande av min nya kära vän, Mr Benson som jobbar for Christian’s Childrens Fund Kenya som visade mig runt denna dag. Kerwa Family Helper projekt fokuserar framförallt på HIV/Aids, och barn som blivit föraldralösa då sjukdomen tagit deras föräldrar, och/eller själva blivit smittade. Projektet gör inte detta arbete ensamt, utan samarbetar med lokala organisationer och kyrkor i ett stort nätverk, där alla försöker dra ihop tillräckligt mycket resurser för att ge dessa barn en framtid. Barnen får psykosocialt stöd och får prata om kärlek, sorg, döden och att de har rättigheter och inte får bli utnyttjade som stadhjälp av släktingar som de far bo hos då de blivit föraldralösa, vilket tyvärr ar väldigt vanligt. Det är bra att barnen får tid att prata om det som hänt så de inte trycker ned ledsna känslor. Barnen får även hjälp med läkarbesök, mediciner till de som behöver, tillgång till kläder, skoluniformer och filtar och terminsavgiften betalas. De får även extra näringstillskott som gör att de barn som tar bromsmediciner mot HIV bättre kan tillgodogöra sig dessa då kroppen behöver näring for att medicinerna ska ha full effekt. Annars är det nästan meningslöst att ta bromsmedicinerna, vilket också är ett stort problem då många går hungriga i Kenya.
Jag fick också träffa en del av de barn som är inskrivna i projektet, bland annat Theresia som hade kommit till lokalkontoret denna dag for att skriva ett tack-brev till sin fadder som hade gett henne en liten julgåva. Jag frågade vad hon skulle köpa for pengarna och hon ville köpa kläder till sina syskon. Lite dumt frågade jag om hon inte också skulle köpa något till sig själv, men hennes svar var att då de delade kläder med varandra sa var de också till henne – såklart =)! Vi har alla något att lära oss där.
Jag fick även möjligheten att träffa två HIV/Aids-grupper, Star of Hope och Karipa Moja, som består av öppet HIV/Aids positiva som vill förmedla budskapet att det går att leva ett bra liv trots sjukdomen och det finns hopp, livet tar inte slut då man får beskedet att man är smittad. Grupperna håller möten varje vecka där de stöttar varandra, både emotionellt och finansiellt – detta då de har öppnat ett bankkonto som man kan låna pengar från mot en mindre ränta. De har även hållt HIV/Aids-evenemang, pratat i radion, gått hem till sjuka for att lära familjemedlemmar hur man bäst tar hand om de som är sjuka, marscherat for bättre rättigheter och mot diskriminering och stigmatisering, de håller utbildningar för barn och ungdomar om sjukdomen och mycket mycket annat. Det är bara att imponeras av deras engagemang och styrka, att öppet våga gå ut i ett samhälle där diskriminering och stigmatisering fortfarande ligger som en tung slöja och förhindrar en bättre framtid. Men med dessa grupper finns det hopp!

1 kommentar:

Ulrika sa...

Så sorgligt att tänka på alla dessa barn som inte bara förlorar sina föräldrar utan ofta också utnyttjas och förlorar sina rättigheter. Men hoppfullt med hiv/aids-grupperna som trots stigma arbetar för en förändring!
Och så roligt att följa din resa här!