Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

torsdag 12 augusti 2010

Många av barnen här har tvingats växa upp alltför tidigt

Av: Linnea Helfrich

Nu är klockan snart sex på kvällen och vi har just kommit tillbaka till kontoret. Vi har nu varit på House of Culture-projektet i Betim i två intensiva men roliga dagar. Jag fylls av värme när jag stiger in genom grindarna, det är så uppenbart att det är en plats som skapats för barnen. Väggarna på innergården är fyllda med färglada målningar och bord och stolar är anpassade till barnens höjd. Inne i byggnaden trängs leksaker som barnen tillverkat i bokhyllorna och med jämna mellanrum hör jag toner av sång och musik.


Medans några av kvinnorna som arbetar i kulturhuset visar oss runt berättar de att leken är ett oerhört viktigt inslag här. Många av barnen har tvingats växa upp alltför tidigt och har gått miste om stora delar av sin barndom. De förklarar hur de kommer hit nästan som små vuxna, men att de genom leken får möjlighet att vara barn igen.

Maria arbetar som en Bricante på House of Culture, vilket är benämningen på de personer som engagerar barnen i diverse lekar och aktiviteter. Många av dem är traditionella lekar och en del av den kultur barnen får ta del av. När vi ska presentera oss för en ut av barngrupperna föreslår Maria att vi ska leka en lek där vi och alla barnen får säga sitt namn. Leken går ut på att sjunga en visa där barnen i tur och ordningar frågar ut varandra om vem som stulit en bit bröd, men varje person skyller hela tiden ifrån sig på den som sitter näst i ringen genom att säga dennes namn. Maria sjunger och spelar på en tamburin och barnen hakar snabbt på. Det råder ingen tvekan om att barnen trivs här.

Vi har i dag även påbörjat intervjuerna till vår studie. Det är oerhört roligt men samtidigt en stor utmaning att kommunicera via en tolk och samtidigt behålla en god kontakt med barnet som sitter framför. Men hittills har det flutit på bra, barnen har varit nyfikna och intresserade och vi har kunnat genomföra allt som planerat.



Vi har också haft ett möte med några av de föräldrar som är engagerade i verksamheten på olika sätt ihop med övrig personal där. De berättade att de är glada över vårt besök. Att vi är här betyder att det finns kännedom om den här verksamheten i andra delar av världen och det blir en bekräftelse för dem att arbetet de gör är viktigt.

Inga kommentarer: