Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

tisdag 10 augusti 2010

Introduktion och förberedelser på kontoret

Av: Linnea Helfrich

Efter att ha tagit ett morgonflyg från Rio landade vi tidigt i morse något sömndruckna i Belo Horizonte, huvudstad i Minas Gerais och Brasiliens tredje största stad. På flygbussen på väg in mot centrum ser jag genom morgondimman bergskammarna som sträcker ut sig i horisonten och tänker att staden verkligen gör skäl för sitt namn.

Dagen har spenderats på ChildFund Brazils huvudkontor som ligger centralt här i Belo. Under förmiddagen visades vi runt på det två våningar stora kontoret och dess olika avdelningar av Dov Rosenmann, som är Program Manager för ChildFund Brazil. Han berättade lite om verksamheten och förklarade att de, förutom i Minas Gerais, främst bedriver projekt i de nordöstra delarna av landet. Båda dessa områden tillhör några av de fattigaste i Brasilien.

Även om områdena befinner sig långt ifrån varandra rent geografiskt så står de inför liknande problematik. Dov lyfter bland annat fram missbruk av droger och exkludering som två stora problemområden, men även våldet som genomsyrar de fattigare delarna av samhället. Till exempel dödas i dagsläget 16,000 ungdomar varje år till följd av vapenrelaterat våld. Dov beskriver hur våldsamheter av olika slag är en del av landets historia, inte minst genom det omfattande slaveriet.

Dagen har i övrigt ägnats åt att gå igenom de sista förberedelserna tillsammans med Karla, som kommer att följa oss under veckan. Några på kontoret talar engelska men i övrigt har vi haft hjälp av en tolk, vilket är en ny erfarenhet för oss. Så här i slutet av dagen känner jag mig rätt yr av all information som passerat fram och tillbaka i dubbel uppsättning. Men det mest bestående intrycket från dagen är ändå det varma mottagande vi fått från alla vi mött och den generositet som visats oss. I morgon åker vi till Betim för ett första besök på House of Culture.

Inga kommentarer: