Barnfondens blogg har bytt plats!


Bloggen har flyttat och finns numera på www.barnfonden.se/blogg

Här hittar du berättelser från resor gjorda mellan december 2008 och maj 2011, till fadderprojekt i bland annat Mali, Indien, Gambia och Mexiko.

Du kan läsa mer om Barnfondens arbete på vår hemsida www.barnfonden.se

tisdag 6 april 2010

Vad gör männen då?


Av: Karin Wikström

Idag har jag träffat den kvinnogrupp som kommer att få symaskiner, bord och stolar genom Barnfondens gåvokatalog.

De bor i Gifanga, som ligger 2 timmar med bil från huvudstaden Banjul, nära gränsen till Senegal.

Fatou som är ordförande för kvinnogruppen berättar att det var en annan organisation som byggde själva yrkesskolan, men att de försvann innan den var färdig och utrustad med bänkar, maskiner och annat som behövs.

De ser fram emot att få symaskiner till skolan, så att de kan börja lära sig att sy. Tanken är att de sedan även ska kunna erbjuda undervisning till flickor som hoppat av skolan.
Under vår pratstund kommer vi in på vad männen gör på dagarna, eftersom alla kvinnor är väldigt tydliga med att det är deras ansvar att försörja barnen, och att de utför hårt arbete som att samla och hugga ved och hämta vatten. ”Männen sitter under trädet där borta och röker och dricker te”, säger Fatou och nickar mot ett stort träd. ”Dom är väldigt lata. Men vissa av dem odlar jordnötter under regnsäsongen”

När vi ska gå framför den äldsta kvinnan i gruppen (med grön och röd tröja på bilden) en sång och dans. Hon stampar runt och hytter med näven i luften. De andra kvinnorna skrattar lite och berättar att hon sjunger att hon hoppas att Gambias män ska sätta ner tekitteln och börja arbeta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant blogg! Är en 18-årig tjej som är väldigt intresserad av att hjälpa och jobba på någon biståndsorganisation i framtiden men vet inte riktigt vad som kan vara bra att läsa i så fall? Vilken utbildning har du? Är det lätt att hitta liknande jobb? Tack på förhand!
Hälsningar,
Rebecka

Barnfonden sa...

Hej!

Vad roligt att du gillar bloggen!

Jag som är informatör på Barnfonden har läst medie- och kommunikationsvetenskap, med internationell inriktning. Jag skulle rekommendera att tänka igenom vad du skulle vilja göra om du jobbade på en biståndsorganisation, det finns ju många olika avdelningar inom organisationerna, till exempel ekonomi, marknadsföring och information, givarservice och programplanering. Inrikta dig på det du tycker är mest intressant och komplettera med kurser inom mänskliga rättigheter/utvecklingsstudier/samhällsvetenskap. Och försök få praktik på en bra organisation. Det är viktigt att skaffa så mycket erfarenhet och kontakter som möjligt eftersom det är stor konkurrens om de jobb som finns på biståndsorganisationerna.

Lycka till!

/Karin Wikström